Говорить чоловік: Павло Вишебаба про веганство, ненасилля та вклад у майбутнє планети
Засновник першого веганського ресто-кафе в Україні, ініціатор створення зоозахисної організації ГО "Єдина планета", співорганизатор Kyiv Vegan Boom та лідер One Planet Orchestra Павло Вишебаба переконливо розповідає про користь vegan-харчування та важливість етичного споживання.
ФОТО: Вадим Худолий
Про шлях до веганства
Близько п’яти років тому я почав відмовлятися від продуктів тваринного походження: спочатку від м’яса, потім від риби і так далі – зазвичай цей шлях подібний у всіх. Почалося все дещо випадково. Я просто одного ранку не захотів їсти стейк.
Варто зазначити, що колись я досить вправно готував м'ясо. Тож однієї миті, після ночі за роботою, я приготував собі шмат м'яса на кістці. Я подивився на нього і сказав собі: “Ти що, печерна людина, щоб їсти це?” – уперше я подивився на м'ясо не як на їжу, а як на частину тіла колись живої істоти. Мене наповнила відраза.
Я не став обіцяти собі, що це назавжди і що тепер все буде інакше – це був делікатний перехід до іншого життя. Я нічого не знав про вегетаріанство, не читав про це, не дивився фільмів на цю тему – це не був етичний вибір. Але це був внутрішній поклик.
Мені дуже допомогло наше середовище: я взагалі вважаю, що в Україні воно дуже сприятливе щодо вегетаріанства і веганства, тому що всі починають питати про це і ти починаєш розбиратися в темі. Один лікар якось сказав мені: якщо ти не будеш вживати м'ясо, в тебе відніме ноги. Довелося вивчити, що кажуть з цього приводу компетентні організації та професіонали світового рівня.
Вже 2 роки я веган на 100%. Хоча мабуть мало хто може назвати себе абсолютним веганом, адже це не тільки харчування, а цілий спосіб життя. Це не тільки повага до усіх живих істот, а ще й відмова від усіх товарів та послуг, що здобуті шляхом експлуатації.
Про вживання м'яса, ризики, пов'язані з ним та світову політику щодо тваринництва
67% смертей в Україні пов’язані з серцево-судинними хворобами, які спричинені накопиченням в організмі холестерину, який людина отримує з їжі тваринного походження. Небезпеку онкологічних захворювань також часто пов’язують із вживанням м’яса. Тобто якщо ви піклуєтеся про своє здоров’я, ви насамперед маєте відмовитися від м’яса і це не лише мій особистий погляд.
Зараз наша громадська організація “Єдина планета” за підтримки вчених з Академії наук України готує потужну кампанію, мета якої – маркувати м'ясо подібно до сигарет. У нас є достатньо доказів найбільш авторитетних інституцій в світі, які доводять наскільки шкідливим є м'ясо. Про це говорить ВООЗ, Американська асоціація кардіологів, Американська асоціація дієтологів та інші – навіть МОЗ України погоджується з тим, що рослинна дієта не шкодить здоров’ю (ми знайшли ці дані у рекомендаціях міністерства для лікарів за 2013 рік).
Але наші лікарі дуже часто абсолютно не в темі: вони не англомовні, а медицина розвивається дуже швидко – всі авторитетні наукові журнали виходять англійською мовою. Крім цього, промислове тваринництво має великий вплив на політику держави у цьому питанні. Це величезні гроші, на які частково спирається державний бюджет. Ця проблема є у всьому світі. Так, на Паризькому кліматичному саміті половина зустрічей проходила за зачиненими дверима, адже питання впливу тваринництва на зміни клімату дуже бояться піднімати. Це питання національної безпеки, тому що на цей бізнес спираються держбюджети багатьох країн.
Громадські організації розуміють, що відмова від м’яса і звільнення тварин не можуть відбутися одразу – це довгостроковий процес. Ми пропонуємо цілий план щодо цього, він включає поступове заморожування потужностей промислового тваринництва і розвиток рослинної галузі. Цей план не шкодить національній і харчовій безпеці.
Тільки подумайте: 2/3 суші зайняти потужностями промислового тваринництва! На цій території можна виростити чимало поживних і корисних рослин. Ми активно вивчаємо та популяризуємо цю ідею та готові запевнити, що рослинної їжі вистачить всім.
Про аргументи на користь веганства
Якщо добре подумати над питанням відмови від м’яса, то виходить ось що: споживаючи тваринну їжу ви маєте надмірну кількість холестерину, зайву вагу, важкість у шлунку, підвищений ризик онкозахворювань і серцево-судинних захворювань – близько 450 тисяч українців помирають щороку саме від останніх! Простий приклад: якщо у вас у фейсбуці 100 друзів, один з них помре цього року від серцево-судинних захворювань – ця статистика жахає. Якщо добре порахувати, до кінця сторіччя українців просто не залишиться.
ВООЗ віднесла оброблені м’ясопродукти до «Групи 1» - найбільш шкідливих канцерогенів, разом із автомобільними вихлопами, миш’яком та тютюном. Ці дані легко перевірити – зараз у всіх є Google. Так, вегетаріанці також хворіють на рак, тому що причин його виникнення багато і це не тільки м’ясо. Але відмовляючися від м’яса ви знижуєте свої ризики. Так говорить найбільший авторитет в цьому питанні – Інститут вивчення раку при ВООЗ.
Про веганство як частину української культури
Споживання м’яса – нібито частина української культури. Всі, хто думають, що ця культура пов’язана з м’ясною кухнею, хочу нагадати, що 7-8 місяців протягом року українці дотримувалися посту. На 7-8 місяців населення країни ставало веганами!
Згадайте українського філософа Григорія Сковороду – він був вегетаріанцем. Це дуже важливий приклад, бо я часто чую, що вегетаріанство – це те, що принесено с Заходу. Насправді постування притаманне багатьом націям. Всі основні релігії світу кажуть про переваги постування.
Про повноцінний раціон та рослинний протеїн
Як замінити білок – найчастіше питання, адресоване мені. Чомусь важко донести ідею про те, що у рослинах також є протеїн. Це шпінат, бобові, горіхи – є достатньо джерел, що детально говорять про білкову рослинну дієту.
Наші лікарі зазвичай говорять про вегетаріанство печерні речі - розповідають про міфічні хвороби, про те, що без м’яса віднімуться руки та ноги. Я маю що сказати у відповідь: на планеті зараз 1 мільярд вегетаріанців! Такий спосіб харчування – це не виключення, а норма для багатьох. Вчені зараз стали допомагати вести роз’яснювальну роботу і це великий плюс.
Про власний досвід та показники здоров’я
При переходи на вегетаріанську дієту з’являється легкість і вона не тільки психологічна. Фізична легкість з’являється тому, що організм не витрачає енергію на перетравлювання складної жилавої сполуки - м’яса. Безліч спортсменів-веганів підтверджують ці слова. Але треба розумно збалансувати свій раціон. Урізноманітніти своє меню, додати вітамінів – наприклад, В12. Мені такі пігулки подарували друзі – заради жарту, адже показники здоров’я у мене в нормі, як у космонавта.
Ті хто, цікавиться спортивним харчуванням та його співвідношенням з веганством та вегетаріанством, раджу ознайомитися з досягненнями відомих спортсменів, які дотримуються цієї системи харчування. Найбільші тварини на планеті – носоріг, слон та інші – харчуються тільки рослинами. Не бійтеся, ваші м’язи не залежать від споживання м’яса.
Років 5 тому у мене були проблеми з серцем – аритмія і ще купа діагнозів. Все це зникло з переходом на веганську дієту. Я перестав хворити на ОРЗ у холодні пори року – максимум іноді маю нежить.
Переваги для здоров’я неможливо не оцінити. Але я нікого не агітую, раджу лише спробувати. Це інший рівень бадьорості – тіла і свідомості. Ти перестаєш спричиняти насилля. Ти стаєш і на духовний шлях – про ненасилля казали і Будда, і Христос, і інші великі вчителі людства.
Веганство додало мені величезних сил. Коли у мене питають, як я встигаю працювати в кафе, грати в оркестрі, розвивати громадьску організацію та виховувати немовля, то все дуже просто – коли ти перестаєш жити для себе, коли ти не завдаєш світу шкоди, все виходить якнайкраще. Веганство – це такий перший і найбільший крок, який людина може зробити не тільки для себе і для тварин, а й для планети, для майбутніх поколінь.
Про етичний спосіб життя: гардероб та побутову хімію cruelty free
Треба бути послідовним: неможна однією рукою робити добро, а іншою – продовжувати вбивати тварин. Я повністю оновив гардероб – тепер у ньому немає неетичних речей. Перейти на “веганський” одяг та взуття дуже легко і це дуже вигідно. У мене процес переходу зайняв рік.
Моя ванна кімната також змінилася: у цьому питанні на мене вплинула харизма та погляди засновника бренду Planta Олександра Флауера – людини з глибоким розумінням веганської побутової хімії.
Людям здається, що це дуже складно – розбиратися у складових косметики та знати, як усе це впливає на здоров’я і оточуючий світ, але насправді зараз достатньо тих, хто зробив все за нас. Рекомендації щодо етичного споживання, етичних брендів одягу, косметики та побутової хімії зокрема, можна дізнатися у активістів нашої організації “Єдина планета”.
Про важливість особистого вибору та зміни у сприйнятті ідей веганства в Україні
Не треба стояти осторонь питань веганства та етичного споживання, роблячи вигляд, що вас це не стосується. Можна дуже часто почути: “ок, будьте собі веганами, але не чіпайте наші шашлики” – ні, друзі, ваші шашлики впливають на майбутнє всієї планети. Зміни клімату стосуються усіх. А більше половини - 51% відповідальності за зміни клімату лежать на промисловому тваринництві, за відомими даними World Watch Institute.
У мене зараз дуже оптимістичне відчуття щодо ідей веганства, тому що 3 роки тому я розумів, що суспільство взагалі не готове до їх прийняття. Тоді в нас не було жодного веганського кафе, не було майданчика, де можна було б про це поговорити без іронії. Але вже тоді нас було дуже багато – достатньо для того, щоб здійняти цю хвилю. З’явилася громадська організація, Kyiv Vegan Boom, кулінарні передачі, які торкаються теми вегетаріанства – зараз вони дуже рейтингові.
Поки люди не стануть боротися за свою воду, повітря та землю, ніяких змін не буде, владі це просто не потрібно. В парламенті дуже потужне лоббі щодо промислового тваринництва – саме по собі воно не зникне. Але ми повинні знати, що ресурси вичерпні! Ми маємо захищати чисту воду, свіже повітря, незасмічену землю, своє здоров’я і життя наших сусідів по планеті.