chris_profile

Добро пожаловать на Beauty Advisor! 

Захист від сонця 2024: 8 кремів з SPF для шкіри з різними потребами

Захист від сонця 2024: 8 кремів з SPF для шкіри з різними потребами

Цей текст я писала у розпал чергової істерики навколо сонцезахисту. Це вже стало класикою: щороку протягом сонячного сезону виходять статті про нібито “шкоду” кремів з SPF. У них здебільшого одні і ті самі автори - адепти clean beauty, еко-активісти та інші антиваксери від світу б’юті. На цьому сайті є багато статей про захист від сонця - безпечність/проблематку фільтрів, інновації, фізику процесу та, звичайно, огляди кремів. Вони дають масштабне розуміння, як це працює і чому це потрібно. І перша причина —це далеко не естетика, профілактика зморшок та пігментації, а збереження здоров’я шкіри.

Статистика доводить, що меланома (рак шкіри) тільки у Великій Британії входить в 5-ку видів новоутворень, які діагностують найчастіше. 86% його випадків можна попередити, якщо захищати шкіру. Захист - це не тільки крем, звичайно. Це, по-перше, адекватне поводження на сонці - уникнення перебування під відкритим небом в пікові години, закритий одяг і вже потім захисна косметика.

Санскрін не викликає рак (а попереджує його), його можна і треба використовувати всім, в тому числі дітям, протипоказань на період вагітності та лактації теж нема, сонцезахист потрібен для шкіри з акне та розацеа, пігментацією та зморшками - виключень не має.

Цього року я знову тестувала різні сонцезахисні креми - прозорі на хімічних фільтрах і відтіночні на фізичних, універсальні та спеціальні, по ціні від 20 євро 100 - про всі детально читайте далі.

Відтіночний крем MZ Skin Tint & Protect SPF30 

Фільтри: фізичні + хімічні - оксид цинку та Uvinul MC80.

Кому підійде: тим, хто шукає санскрін та тональний в одному флаконі, потребує текстури, яка добре перекриває недоліки тону шкіри

В Україні з'явився бренд Мар’ям Замані, окулохірурга з Лондону, – MZ Skin. Моє знайомство з маркою почалося саме з відтіночного сонцезахисного крему Tint & Protect SPF30. Це зволожувальний крем з УФ-фільтрами та ефектом як від повноцінного тонального засобу. Тінт добре пігментований і помітно перекриває як нерівності тону, так і дрібні погрішності рельєфу. Це точно хороша новина для тих, кому потрібен засіб все все-в-одному, який дійсно добре маскує. Нагадаю, що будь-який тональний не може бути повноцінним сонцезахистом, якщо тільки ви не наносите його в рекомендованій кількості ⅓ чайної ложки. MZ Skin Tint & Protect SPF30 можливо нанести в рекомендованій кількості і не отримати після обличчя-маску. Відтінок - його перевага і разом з тим - недолік, адже колір не універсальний і на моїй шкірі виглядає дещо темнішим, ніж хотілося б. Хоча фініш має красивий, сатиновий. Думаю, що ідеальна шкіра під цей крем - трохи засмагла або хоча б не така світла, як моя. 

Опис обіцяє покриття second skin - у моєму розумінні це означає, що воно невагоме і не відчувається на шкірі. Це абсолютно не так. І хоча текстура MZ Skin Tint & Protect SPF30 приємна і навіть вдала, вона не невагома. Таким в принципі не може бути продукт на основі здебільшого фізичних фільтрів, які є доволі крупними частинками, свого роду “екранами” від сонячних променів. 

Доглядова частина - гіалуронова кислота, інкапсульований вітамін С, розгладжувальний компонент з торговою назвою Symlift. 

Це кремовий продукт, я рекомендую його струсити перед застосуванням, бо більш важкі частки (фільтри, пігменти) дещо відшаровуються, при першому натисканні дозатор може видавати неоднорідну текстуру. 

Лінія санскрінів Q&A: Niacinamide Balancing Daily Sunscreen, Peptide Anti-Ageing Daily Sunscreen, Squalane Hydrating Daily Sunscreen

ОФІЦІЙНО В УКРАЇНІ МОЖНА ПРИДБАТИ ТУТ - SHOP.BEAUTYBRANDS.COM.UA, 724 ГРН

Фільтри: фізичні + хімічні нового покоління. Діоксид титану, Tinosorb S, Uvinul T 150, Uvinul A Plus

Кому підійдуть: всі типи шкіри за себопродукцією + шкіра з особливостями - акне, пігментація, підвищена чутливість

Британський бренд Q&A, що випускає догляд на основі популярних та добре вивчених активних інгредієнтів, цього року представив сонцезахисну лінію. Одразу 3 санскріни для шкіри з різними потребами: жирної, схильної до запалення, зневодненої з тенденцією до втрати пружності та універсальний, для посиленої профілактики вікових змін та контролю гіперпігментації. Всі формули - класичні кремові, без віддушки. 

Бренд зайшов з козирів - креми містять якісні безпечні фільтри. Вважаю, це давно мало стати нормою, проте на косметичному ринку все ще дуже часто зустрічаються формули з застарілими фільтрами. Мікс фізичних та хімічних фільтрів завжди дає максимально якісний захист, адже речовини мають різні механізми дії та поглинають/відбивають світло з різною довжиною хвилі. Як щодо фінішу, адже всі знають, що “фізика” - завжди біла на шкіра, тільки якщо крем не відтіночний? Відповідаю: креми на шкірі прозорі або майже прозорі - світліший за мій відтінок шкіри був лише Niacinamide SPF 50 Balancing Daily Sunscreen, білі сліди від нього трохи помітні, якщо нанести нерівномірно. Решта кремів - в жовтому та блакитному тюбиках - тотально непомітні на шкірі. 

Всі три продукти відчутно зволожувальні, шкіра після них (нагадаю, що моя - жирна, з тенденцією до комедонального акне) виглядає наповненою, має красивий блік. Якщо ви шукаєте матуючі/повністю матові на обличчі засоби, то це не Q&A. Я відмітила для себе як перевагу особливості текстур всіх трьох продуктів - вони жодного разу не скаталися (під час тестів я пробую комбінації з різними продуктами та наношу крем також на голу шкіру). А ще на них добре лягає тональний. Жоден з трьох не подразнює очі навіть за умови нанесення близько до слизової. 

Окремо про особливості кожного продукту: Niacinamide Balancing Daily Sunscreen - протизапальний, покликаний балансувати стан запаленої шкіри, звужувати пори, заспокоювати. Основний акцент - на ніацинаміді, яки і забезпечуює всі ці ефекти. Його дію підсилюють аргінін та екстракт алое вера. Як не дивно, для мене особисто саме цей продукт став найменш вдалим, хоча моя шкіра саме “під нього”. На мій погляд, засіб класно підійде зневодненій запаленій шкірі, якій некомфортно без кремів і яка потребує особливого захисту, що не тільки не провокує нові висипи, а й допомагає позбутися старих. 

Peptide Anti-Ageing Daily Sunscreen ідеально став в мій особистий режим. Комфортний, кремовий, але не жирний, прозорий на шкірі. Добре зволожує, не катається, дає красивий, злегка вологий блиск. Ця формула має акцент на профілактиці та корекції вікових змін. Власне, захист від сонця - це і є ваша основна профілактика зморшок, пігментації, втрати пружності та судинних порушень (так, почервоніння та купероз з віком часто є наслідком саме фотопошкодження), однак в цьому кремі не лише фільтри грають роль. Tripeptide-29 - компонент, що стимулює активність фібробластів, підвищує еластичність шкіри, коригує зморшки та підвищує пружність. Зелений чай та вітамін Е - пара чудових антиоксидантів - теж працюють на результат. Активна речовина зеленого чаю, епігалокатехін галат, чудово себе показує в освітленні шкіри. Цей санблок хоч і не має акценту на балансуванні жирності чи роботі з акне, підійде жирній шкірі. 

НА ФОТО ПРАВОРУЧ САНСКРІН Q&A SQUALANE HYDRATING Є НА ОБЛИЧЧІ - ВИГЛЯДАЄ ДОБРЕ І ВІДЧУВАЄТЬСЯ ТЕЖ ПРИЄМНО

Squalane Hydrating Daily Sunscreen - теж легкий, прозорий на шкірі, добре зволожує, нежирний. Оптимальний для чутливої шкіри, адже дуже “спокійний” в плані активів: містить сквалан, олію піннику лугового, аллантоїн, аргінін, кунжутну олію. Основний акцент - зволоження, покращення бар’єрної функції шкіри. Саме він та пептидний санблок стали моїми улюбленими. 

І останнє про санскріни Q&A: на мій погляд та за досвідом, це абсолютно самодостатні креми на ранок - зволоження + захист. Їх буде достатньо будь-якій шкірі, тож наносити крем на крем (окремо - зволожувач, окремо - захист) не потрібно.

Санскріни Isdin:Active Unify Color SPF50 та FusionWater Magic SPF50

Фільтри: хімічні нового покоління + фізичні - октисалат, Uvinul T 150, Tinosorb S, Ensulizole, діоксид титану нано та просто діоксид титану.

Isdin нарешті оновили фільтри в сонцезахисній лінійці - більшість продуктів, які я передивилася і спробувала, мають в основі сучасні хімічні фільтри (раніше у складі більшості засобів були авобензон та октокрилен). Це дійсно класна новина, адже бренд широко представлений по світу, його легко придбати, продукти доступні по ціні. Якщо ви будете гуглити склад або перевіряти його на сайтах магазинів, зауважу, що багато де у INCI все ще зазначено “старі” фільтри. Для цього огляду я перевірила склад на пакуванні продуктів, бо навіть на офіційному сайті все ще не оновлені всі склади. 

У своєму підході до створення сонцезахисту Isdin для мене дещо схожий на Heliocare, бо має різні опції захисту для різних типів і станів шкіри. Проте продукти відрізняються за складом і текстурами. 

Я спробувала майже всі наявні текстури: цього року Isdin облаштували зручний корнер з тестерами в аптеці-супермаркеті в паризькому Forum Les Halles. 

Відмічу позитивне у відтіночних продуктах - можна обрати колір санскріну. Вибір невеликий, але він є: для світлої шкіри це точно відтінки Light, для смуглявої або після засмаги, відпустки - це Medium. Це дійсно дуже зручно, адеж відтінок рідко буває універсальним. 

Приз за найлегшу та найкомфортнішу, невагому текстуру отримує FusionWater Magic - це рідкий флюїд (ось тут дійсно є схожість з рідкими санблоками Heliocare), сатиновий на шкірі, непомітний. Виглядає на шкірі як легка корекція кольором, але все ще не повноцінний тональний. У складі є зволожувачі та вітамін Е. Підійде, на мою думку, всім і кожному. За рахунок супер легкої текстури - це адекватний вибір при акне. Не подразнює очі. 

САНСКРІНИ ISDIN ПРОДАЮТЬСЯ В АПТЕКАХ, ЦІНА БІЛЯ 20 ЄВРО

Active Unify Color SPF50 обрала для себе з думками про пігментацію: це захист саме для пігментованої шкіри, який захищає та освітлює одночасно. Цей флюїд залишив неоднозначні враження та улюбленим не став. По-перше, через текстуру - легкий та ріденький, засіб в перші хвилини швидко провалюється в шкіру. А далі відбувається дивне, бо вже за лічені хвилини він ніби “виступає” на шкірі, на дотик відчутно маслянистий і залишає на обличчі доволі помітний вологий блиск. З часом, коли додається і жирність моєї шкіри, є відчуття, що все пливе, обличчя неприємно жирне. В контексті освітлення з спеціальних компонентів у складі є ніацинамід та похідне резорцинолу - хороша пара, проте, певно, як все це працює я вже не оціню, бо надто некомфортно користуватися засобом. 

Active Nine Intensive UV Shield Airy Sun Soothing Essence SPF50

Фільтри: хімічні нового покоління - Uvinul T 150, Tinosorb S, Polysilicone-15, Tinosorb M, Uvinul A Plus

Найбюджетніший санскрін в цій підбірці (12-14 доларів в залежності від магазину), ідеально легкий, матовий, непомітний на шкірі. Зволожує та має заспокійливі і протизапальні властивості. Черговий корейський сонцезахисний крем, до якого не причепитися. Але! Він настільки сильно подразнює мені очі, що це звело на 0 абсолютно всі його переваги. Я пробувала наносити його, відступаючи від орбітальної кістки ну дуже відчутно, але це не допомогало. Крем все одно якось добирається до слизової і викликає не просто печіння, а неприємний різкий біль та туман в очах. Допомагає тільки змити його, промити і закапати очі. 

Уточню, що мої очі в цілому дещо чутливі до доглядових та мейкап-продуктів і я звертаю увагу на те, як шкіра в цій зоні та слизова ока реагують на санскрін. Мені не дуже подобається ідея окремого крему з SPF під очі - хочеться один універсальний засіб. 

Якщо ви не з чутливих, сміливо пробуйте, бо у крема ну дуже класне співвідношення ціни і якості, супер-комфортна текстура, хороші надійні фільтри, яких - це якісний захист. 

ЧИТАТИ ЩЕ ПРО ЗАХИСТ ВІД СОНЦЯ: Скільки крему наносити та як часто оновлювати його

Dr Ceuracle Cica Regen Waterproof Sun SPF50 

Фільтри: хімічні нового покоління - Uvinul T 150, Uvinul A Plus, Tinosorb M, Mexoryl XL

СПЕЦІАЛЬНО ДОДАЮ ФОТО ПРОСТО З ПЛЯЖУ — НА ФОТО КРЕМ ТРОХИ РОЗТАЯВ НА СОНЦІ, В ТЮБИКУ ВІН ГУСТІШИЙ. АБСОЛЮТНО ПРОЗОРИЙ ТА ПРИЄМНИЙ НА ШКІРІ. ЯК ЖЕ ХОЧЕТЬСЯ БІЛЬШИЙ ОБ’ЄМ! SKINLIST.UA, 1750 ГРН

Новинка 2023 року, з якою я не встигла в цей огляд. Dr Ceuracle випустили варіацію на тему свого знаменитого санскріну з центелою та чайним деревом Cica Regen Vegan Sun, збільшили об'єм та зробили його водостійким і без запаху. А ще він підходить навіть немовлятам. 

Мені цей крем, який позиціонується як універсальний, для обличчя та тіла, подобається навіть більше саме завдяки стійкості до води та поту і відсутності запаху. На літо це те, що треба. Текстура так само легка та комфортна, напівматова, не має жодних спецефектів. Шкіра в цьому кремі - це просто шкіра, без зайвого блиску, мерехтіння чи навпаки - матування. Він не залишає слідів на одязі і купальниках, що вважаю додатковим бонусом. Єдиний недолік - це 100 мл крему (для пляжу хочу вдвічі більший тюбик), хоча тут як подивитись, бо цей можна брати в ручну поклажу у літак. 

Класна доглядова складова: 2 ніацинаміду, пантенол, гіалуронова кислота, аденозин, екстракт центели та бамбуку і ще один комплекс з декількох рослинних екстрактів, суть якого - в роботі з запаленням, подразненням та фотопошкодженням. 

Знаю, що у багатьох є упередження стосовно універсальності кремів - мовляв, санскрін для тіла та обличчя мають бути різними. Насправді, це залежить від складових, тестури продукту і ваших потреб. 

Цей крем має легку тестуру, він прозорий на шкірі, не липне, швидко вбирається, класно зволожує, не подразнює очі. 

ЧИТАТИ ЩЕ ПРО ЗАХИСТ ВІД СОНЦЯ: СПФ ГІД 2022

3 средства с азелаиновой кислотой: от акне, постакне и розацеа

3 средства с азелаиновой кислотой: от акне, постакне и розацеа